Sevgili Dostlar;
Bugün sizlere otomotiv endüstrisinin yakından tanıdığı, benim de sıkı takip ettiğim “Ekber Amca“ lakaplı Dr. Ekber Onuk’tan bahsedeceğim. Son canlı röportajında kendisini izlediğimde, soyu ile övünen, kendi değimi ile aksi ve kaprisli, kendisine çok güvenen, azıcıkta bilmiş bir yaşlı adam izledim. Beden dili ve sosyal stili, bana bu çıkarımları yapmamda, her zaman ki gibi yardımcı oldu. Gelin şimdi sizlere işin aslından bahsedeyim.
İnsanlar hakkında önyargılara varmak, uzun zaman önce bıraktığım bir davranış. İlave olarak, bir kişiyi eleştirir iken, öncelikle o kişinin yaptığı işlerin üzerinde şeyler yapmış olmanız gerekir ki o eleştirileri yapabilesiniz. “Başkalarının yapamadığı şeyleri yapmak her zaman çok eğlencelidir” bu sözün sahibi uçak mühendisi Dr. Ekber Onuk’tan başkası değildir.
Uçak mühendisi olmayı, dünyada otomotiv konusunda başarılı olan insanların, bu meslekten geldiğini görünce seçer ve onun için bir tutku olan, otomotiv sektörüne, genç bir mühendis iken, Anadol STC-16 üretim ekibine girerek başlar. Kendi değimi ile bu iş onun için büyük bir şanstır.
Çok Sevdiği Sazanı
Tamamen kendi imkanları ile sürdürdüğü Onuk Sazan projesi, çok sevdiği oğlu Kaan Onuk’un düşüncelerinden oluşan hafif bir spor otomobil idi. İlk planları 2 litre bir spor otomobil yapmaktı. Başlangıçta projenin adı Onuk GT idi. Kendi gibi başarılı bir mühendis olan oğlunu talihsiz bir trafik kazasında kaybedince, aracı büyütmeye karar verdi. İlk projede 6.2 litre 450 beygir bir motor, ikinci projede ise 7 litre motor ve 660 beygir kullandı. Projenin adını da çok sevdiği oğlunun okuldaki takma adı olan “Sazan” olarak değiştirir. Şuan üretilen Onur Sazan LM tam bir yarış arabası ve güzel bir GT3. Araç, üzerinde oğlunun el yazısı ile, sazan kelimesini taşımakta.
Yonca-Onuk Tersanesi
1985 yılında Yonca-Onuk Tersanesini, ortağı Şakir Yılmaztürk ile kurma ve tekne imalatı işine girme kararı alır. 1987 yılının sonlarında YONtech 45isimli tekneyi üretirler ve bu konu hakkında ciddi bir tecrübeye sahip olurlar. 1990 yılında bir aile dostları yurt dışından 30 metrelik bir tekne satın almak istediğini ve onlardan danışmanlık talep ettiğinde “Bu tekneyi size biz yapalım” gibi çılgın bir cevap ile karşılaşır. Ekber Amca ; proje adı YONtech 105 olan teknenin imalat aşamasında 16 yaşındaki çok sevdiği oğlu Kaan’ı da dahil eder. Teknenin tasarımında dünyanın farklı ülkelerinden farklı uzmanlar ile çalışılır. Dış tasarım aşamasında Nissan firmasınca sunulan alternatifler arasından Kaan’ın seçtiği tasarım üzerinde çalışılmaya başlanır. Projenin sonunda YONtech 105, dünyada o güne kadar yapılmış teknelerin herhangi bir ayrıntısı hiçbir şekilde kopya edilmemiş, tek mega yatı olarak ortaya çıktı.
Bu mega yat, 1992 yılında Amerikan Endüstriyel Tasarımcılar Birliğince düzenlenen “Endüstriyel Tasarım Mükemmelliği” yarışmasında üçüncülük ödülünü kazandı.
Ekber Amca’nın tersanesi, Ani Müdahale Botları ve İleri Kompozit Hücumbotlar üretimi ile, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları kapsamında hareket edip, Türkiye’nin ihtiyaçlarını, en üst düzeyde karşıladı. Geçen zaman içinde, hem önemli ihracat başarıları yakaladı, hem de “Dünyanın En İyisi” olarak anılmaya başlandı. Ekber Amca tarafından üretilen 150 civarında tekne 8 farklı ülke denizlerinde büyük başarılar ile görev yapıyor.
Türk Otomotiv Sanayisi ve Denizcilik alanlarında vermiş olduğu başarılı katkılar ve her daim yetiştirdiği yeni mühendisler için; Sevgili Ekber Amca, iyi ki varsın.