Mobilya sektörünün dış ticaret fazlası son 20 yılda toplam 31 milyar olarak hesaplandı. Mobilya sektörü 2003-2022 döneminde yıllık bazda dış ticaret fazlasını 10 kat artırdı.
İhracatını son yıllarda istikrarlı bir biçimde yükselten, hem Türkiye’nin ihracatından aldığı payı hem de küresel pazardaki payını artıran Türk mobilya sektörü dış ticarette en çok fazla veren 3 sektörden biri oldu.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) Kastamonu Entegre’nin ana sponsorluğunda Antalya’da gerçekleştirilen üye toplantısında, sektörün gündemindeki konular ele alınarak yakın gelecekteki piyasalar ve beklentiler üzerinde duruldu. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sektörün dinamizmi ve üretim artışından söz etti. Balcı, “sektörümüz, gerek üretimi gerek ihracatı ile ekonominin en dinamik unsuru haline gelmiştir. Sektörel bazda baktığımızda üretim, ciro, ihracat ile istihdam gibi temel verilerde sürekli bir iyileşme ve yükseliş görmekteyiz” dedi.
Türkiye küresel mobilya ticareti liginde 8. sıraya yükseldi
MOSDER’e üye 70 firma temsilcisinin ve konukların katıldığı, Kastamonu Entegre’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 17-19 Kasım tarihli Antalya toplantısında bir sunum yapan ekonomist Dr. Bader Arslan, sektörün güncel tablosunu ortaya koydu. Arslan’ın yaptığı sunuma göre, 2021 yılı itibariyle 43.428 firma ile imalat sanayindeki firmaların yüzde 9,8’i mobilya sektöründe faaliyet gösteriyor. Üretim değeri 9,5 milyar dolar olan mobilya sektörü, imalat sanayi çalışanlarının yüzde 5’ini istihdam ediyor. 2001’de 250 milyon dolar civarında olan Türkiye’nin mobilya ihracatı, 2022’de 5,3 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde sektörün ihracatı 21 katına ulaştı. Türkiye’nin ihracatından aldığı payı ise binde 8’den yüzde 2,1’e çıkaran mobilya sektörü, Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki konumunu da yükseltti. Dünya mobilya ihracatında Türkiye’nin payı 2022’de yüzde 1,7 ile en yüksek düzeyine ulaştı.
Bu gelişmelerle dünya sıralamasında üst sıraları zorlayan Türk mobilya ihracatçıları, Türkiye’yi küresel mobilya dış ticareti liginde 8. sıraya yükseltti.
Ekonomiye 31 milyar dolarlık dış ticaret fazlası desteği
Türkiye’nin dış ticaretinde 2003-2022 döneminde sürekli olarak dış ticaret fazlası veren 21 fasıl arasında mobilya sektörü; demir-çelik ürünleri ve örme giyim eşyasının ardından 3. sırada yer buldu. Sektörün dış ticaret fazlası 4 milyar dolar oldu. Mobilya sektörünün dış ticaret fazlası son 20 yılda toplam 31 milyar olarak hesaplandı.
Sektör 2003-2022 döneminde yıllık bazda dış ticaret fazlasını 10 kat artırdı. Öte yandan, mobilya sektörü, kilogram başı değer itibariyle de Türkiye’nin genel ihracatının 2 katından daha fazla döviz kazandırıyor. Mobilya ihracatında kilogram başı birim değer, genel ihracat birim değerinin yıllar itibariyle 2,2 ile 2,8 kat üzerinde seyrediyor.
Sektör 2024 fuarına hazırlanıyor
Oturumlara katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, sektöre ilişkin genel bir değerlendirme yaparak 2024 yılında gerçekleştirilecek mobilya fuarı hakkında bilgiler verdi. Mobilya sektörünü yakından tanıyan akademisyen gazeteci yazar Fatoş Karahasan ise “Mobilya Sektöründe Markalaşma ve Sürdürebilirlik” konulu bir sunum yaptı.
Kastamonu Entegre Global İş Planlama ve İnovasyon Direktörü Hüseyin Güler, şirketin ürün ve hizmetleri konusunda, MOSDER üyesi Maya Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Seçil Başar da ürünler hakkında birer konuşma yaptılar.