Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Ramazan Ünal ve Barış Baysal, Uluslararası Buluş Fuarı iENA 2022’de “Altın Madalya” ödülüne layık görüldü.İSTANBUL (İGFA) - - Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Ünal, yöneticisi olduğu Human-centered Design Laboratuvarı ekibinden Barış Baysal ile gerçekleştirdiği AnkleMECH isimli buluşuyla; 27-30 Ekim tarihleri arasında Almanya’da düzenlenen International TradeFairIdeas *Inventions *New Products (iENA 2022) fuarında “Üniversite” kategorisinde “Altın Madalya” ile ödüllendirildi.
2022 yılında Samsun’da gerçekleştirilen ISIF Fuarı’nda “International Federation of InventorsAssociations” (IFIA) tarafından verilen “En İyi Akademik Patent” ödülünü kazanan Dr. Ünal, bu buluşla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "Üniversite" kategorisinde temsil etmek üzere seçilerek iENA Fuarı’na davet edildi.
Dr. Ünal, protez kullanıcılarının hayatlarını iyileştiren çalışmalarından biri olan üç-serbestlik dereceli ayak bileği protezi AnkleMECH ile uluslararası buluş camiasının beğenisini kazandı.
Dr. Ünal ve ekibi, araştırma ve geliştirme çalışmalarının devam ettiği WalkMECH, HandMECH, Pre-boticHand, Ankatron ve BioMeKneetron isimli protezlerle her bireyin hak ettiği hayat kalitesini sağlamayı hedefliyor.
2019 yılında kurulan Özyeğin Üniversitesi Human-centered Design Laboratuvarı, protezler ve dış-iskeletler alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 20’ye yakın patent başvurusunda bulunan laboratuvar, bu buluşlarla topluma fayda sağlamayı hedefliyor. iENA gibi uluslararası fuarlarda; buluşların tanıtılması ve ödüllendirilmesi, fikirlerin ürünlere dönüştürülmesi yolunda kritik öneme sahip yatırımcıların ilgisini çekiyor. 74 yıldır düzenlenmekte olan iENA, buluşçu topluluğu için en önemli uluslararası ticaret fuarı ve Almanya'nın gerçek bir küresel imaja sahip tek buluş fuarı olarak da dikkat çekiyor.
DR. RAMAZAN ÜNAL KİMDİR?
1983 Eskişehir doğumlu Dr. Ramazan Ünal, İlkokulu Seka İlköğretim Okulunda okudu. Kocaeli Anadolu Lisesinde başladığı Orta Öğretimini Bursa Anadolu Lisesinde tamamladı.
Dr. Ramazan Ünal, şu anda Özyeğin Üniversitesi'nde Makina Mühendisliği Bölümü'nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev almaktadır. Doktorasını Ocak 2014'te Twente Üniversitesi'nden "Thedesignandcontrol of energy-recyclingtransfemoralprosthesis" adlı çalışmasıyla almıştır. Doktorası sırasında BiomechanicalEngineering (BME) ve RoboticsAndMecatronics (RAM) araştırma gruplarında araştırmacı olarak çalışmıştır. Yüksek lisansını 2008 yılında Sabancı Üniversitesi'nde Human Machine InteractionLaboratory'deki "The design optimization and control of parallel structured hapticexos keleton for wrist rehabilitation" adlı çalışmasıyla tamamlamıştır.
Lisans diplomasını 2005'te Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden almıştır. Doktora çalışması sonrasında 2014-2016 yılları arasında alt-uzuv robotık dış iskeletlerin ve eyleyicilerinin tasarlanıp geliştirilmesinde VrijeUniversiete it Brussels'teki Robotics& Multi-body Mechanics (R&MM) araştırma grubunda araştırmacı olarak görev almıştır. Burada robotik dış iskeletlerin tasarımı ve geliştirilmesiyle ilgili olarak bir Avrupa Birliği ve bir de ulusal olmak üzere iki projede yer almıştır. Türkiye’ye döndükten sonra Abdullah Gül Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmıştır ve Fakülte Yönetim Kurulu’nda yer almıştır.
TÜBİTAK ve AGU-BAP tarafından desteklenen projelerle robotik eksoskeletonlar ve protezler alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.