Ekonomi

Kredi kartı ve kredi borcu nasıl yapılandırılacak?

Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı borçları için önemli bir yapılandırma düzenlemesi hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan bu yeni düzenlemeye göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları artık 60 aya kadar yapılandırılabilecek.

Abone Ol

Yeni karara göre kredi kartı borcu olanlar, ödemekte zorlandıkları borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Yapılandırma kapsamında, her ay ödenecek taksit miktarı o ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. 

Yapılandırma işlemi sonrası, borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak. Ancak kartın kalan limiti kullanılmaya devam edilebilecek.

Yapılandırma faiz oranı yüzde 3.11

Kredi kartı borçlarını yapılandırmak isteyenler için uygulanacak faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Bu oran, Merkez Bankası'nın referans faiz oranına göre hesaplanıyor ve borçların vade süresine göre değişebiliyor. 

Örneğin, 50 bin TL borcun 12 ay vade ile yapılandırılması durumunda toplam geri ödeme tutarı 64 bin TL’ye ulaşacak, aylık taksit ise 5.340 TL olacak. Aynı borç 60 ay vadeye yayılırsa toplam ödeme 133 bin TL olacak ve aylık taksit 2.228 TL olarak hesaplanacak.

Yapılandırma sonrası kredi̇ kartı kullanılabilecek mi̇?

Kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek. Örneğin, 100 bin liranın borcun 50 bin lirası yapılandırıldı. Bu durumda kart sahipleri, kalan 50 bin liralık dilimi kullanabilecek. Yapılandırılan borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

İhtiyaç kredilerine de yapılandırma i̇mkanı

Milliyet'te yer alan habere göre ihtiyaç kredisi borçları da 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Bu yapılandırma, 30 gün veya daha uzun süredir ödenmemiş anapara ve faiz borçlarını kapsıyor. Borçlular, yapılandırma için başvuru yaparak, ilave kredi kullanmadan borçlarını yeniden düzenleyebilecek.

Kredi kartı asgari ödeme oranlarında değişiklik

Kredi kartı asgari ödeme tutarlarında da önemli değişiklikler yapıldı. 50 bin TL ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’si olarak uygulanacak. 50 bin TL’nin üzerindeki borçlar için ise bu oran yüzde 40 olacak. 

Ayrıca, kredi kartı borcuna uygulanacak azami faiz oranları da yeniden düzenlendi. Kasım ayı itibarıyla geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, borç miktarına bağlı olarak kredi kartı faiz oranları değişecek.

Faiz oranları ne zaman uygulanacak?

TCMB’nin yeni kararlarına göre, bireysel kredi kartlarına uygulanacak faiz oranları 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek. 

Bu tarihten sonra, borç oranına göre değişen faiz oranları devreye girecek. Düşük borcu olan kullanıcılar daha düşük faiz ödeyecek. Azami faiz oranı yüzde 5 olarak sabit tutuldu.