MERAK ETTİKLERİNİZ; ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER

Abone Ol

Sevgili Dostlar;

Bu yazıda sizlere uzun uzun, Elektrikli Otomobilleri anlatmayı düşünmüyorum. Bazı temel bilgilerden giriş yapıp, asıl bilmek istedikleriniz hakkında paylaşımlarda bulunmamın doğru olacağı kanaatindeyim.

Nedir Bu Elektrikli?

Bir makalede okuduğum şu bilgi çok hoşuma gitmişti. Elektrikli otomobillerin motorları, çamaşır makinelerinde bulunan motorlar ile aynı prensipleri paylaşır ve bu doğrultuda çalışır. Bu motorların günümüz içten yanmalı motorlarına göre başlıca üç adet avantajı vardır, bunlar; verimlilik, aşınmama, çift yönlü çalışabilmeleridir.

Düşünün ki en verimli bir içten yanmalı bir motorda yanma, hareketli parçalar, aktarma organları sonucu harcadığı enerjinin %28-%34 ‘ünü harekete çevirebilmektedir. Elektrikli motorlarda bu oran %90’dır. Bunun sebebi elektrikli motordan aldığı gücü direkt olarak tekerleklere iletebilmesidir. Bu yüzden verimlidir, fazla seste çıkarmazlar.

Pillerin Ömrü Ne kadar?

Yaygın olan, Lithium-İon pillerden oluşan araçlardır. İlk piyasaya çıkan elektrikli otomobillerde, araçların taban kısmına monte edilen bu pil, bütün bir parça olarak monte ediliyor idi, gelişen teknoloji ile artık piller, oda (hücre) şeklinde üretilmekte ve bozulan pilin komple değişimi yerine sorunlu odanın değişimi işimizi kolaylaştırmaktadır. Önceden 4 yıl garanti verilen bu piller artık üreticiye bağlı olarak 8 yıl hatta 10 yıl gibi garanti sürelerini görmektedirler. Araştırmalarım sonucunda ilk 4 yıl içinde %85 kapasitenin altına düşen pil olmamıştır.

Gerçekten Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?

Baştan haberi verelim; fiyat olarak elektriğin enerji olarak, akaryakıttan daha uygun olmasından kaynaklı olarak, yakıtta yaklaşık 6’da 1 maliyet avantajı bulunur. Enerji hesabına bakıldığında, 1 litre benzin yaklaşık, 10kWh enerji eşleniğine sahiptir. Ortalama bir elektrikli aracın, 100km de 18kWh enerji tükettiği düşünüldüğünde, bu 1,8l/100km’ye denk gelmektedir.

Şarj Süreleri Ne Kadar ve Şarj İstasyonları Nerede?

Kanımca köprünün kilit taşı bu sorulara verilen yanıtlarda gizli. Şimdi bir düşünün ne kadar zamanda araçlarınıza yakıt almaktasınız? 5 dakika, 10 dakika, evet burada elektrik teknolojileri halen kendilerini geliştirmekte, mevcut durum, hızlı şarjları saymaz isek, ortalama 8 saat ile 16 saat arası bir dolum süresi göstermektedir. Hızlı şarj istasyonları ile 20 dakika ve 45 dakika arası 80-100 km menzil tanımaktadır. Şarj istasyonları ev ve işyerlerinize kurulabilir. Yeni yasalar ile de yaygınlaşması olası ama şar sürelerinin uzunluğu bu konuda bizleri ciddi bir şekilde düşündürmekte.

Pilin Menzili Ne Kadar?

Bugün piyasada satılan elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka ve modele göre, 150 km ile 600 km arasında değişiklik göstermekte. Tabi sizsiz olun, asla katalog verilerine aldanmayın, bağımsız testler, açıklanan kilometrelerin, %25-35’i altında menzilleri vermekte. Hava sıcaklığı, yük durumu, hatta aracın üzerindeki kış lastikleri bile, aracınızın menzilini ciddi şekilde etkileyen önemli unsurlardandır.

Bizlere Söylenen Dönüşüm Yakın mı?

Yukarıda verdiğim bilgiler dahilinde dönüşüm hızı merak konusu, sizlere bir banka yöneticisi dostum ile yaşadığım diyaloğu anlatmak istiyorum. Kendisini ziyarete gittiğimde, her zaman geçtiğim veznelere bakıp şaşırdım. Banka veznelerinin kaldırıldığını ve yerinde kocaman iki adet makine olduğunu gördüm. Selamlaşmanın ve beraber içtiğimiz kahvelerin ardından, kendisi konuya girdi, bana ‘’Şimdi o iki adet makine nedir?’’ diye soracaksın dedi. ‘’24 yıllık bankacıyım ve dijitalleşmeye bağlı olan değişim benim bile beklediğimden çok hızlı gerçekleşti’’ dedi yönetici dostum. Konumuzun takdiri sizlerdedir sevgili dostlar.