Sevgili Dostlar;
Bu yazımda sizlere Otomotiv Sektöründe yaşanan durumları biraz yukarıdan bakarak anlatmak istiyorum. Daha önceki yazılarımda anlattığım gibi öncelikle çip ve hammadde krizinden bahsetmem gerekmekte, bir sonra ki yazımda ise yeni vergi düzenlemesinin piyasalara yaptığı etkilerden bahsedeceğim.
Çip, Çip, Çip, nedir bu çip? Yarı iletkenler olarak ta bilinen 60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayardan otomobile beyaz eşyadan günümüz modern cihazların en önemli ve en pahalı bileşenine dönüşür iken, salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talebin beklenmedik şekilde artmasıyla benzeri görülmemiş bir küresel kıtlığı tetikleyen kısa vadeli (???) bir arz şokuna neden oldu. Pandemi döneminde insanların evlerine kapanmaları ile beyaz eşya ve akıllı televizyon ve türevlerine olan talep inanılmaz arttı. Çip üreticileri daha karlı olarak gördükleri bu sektörlere üretimlerini kaydırdılar.
Böylece şuan otomobil üreticilerinin yaşamakta olduğu meşhur çip krizi başlamış oldu. Bu krizin diğer bir sebebini de duyduğunuzda epeyce şaşıracaksınız; ‘Küresel Isınma’, diyeceksiniz ki ne alakası var? Küresel ısınma ile çip krizinin birbiriyle olan ilişkisi. Sorun çipin üretim sürecinde başlıyor, bu süreçte üretim aşamasında bir çip fabrikası günde 156.000 ton su tüketiyor. Yarı iletken malzemelerin temizliğinde kullanılan bu su, küresel ısınmaya bağlı kuraklık sebebi ile birçok çip üreten fabrikayı kapanmanın eşiğine getirdi.
Araştırmalarımın sonucunda bu krizin 2023 yılına kadar süreceği ne yazıkki kaçınılmaz gözükmekte. Bu krizin üzerine plastik ve polimer tedarik sorunlarını koyduğumuzda 2021 yılı sonuna kadar yoğun bir şekilde araç bulma sorunu çekeceğiz. Bu da gerek sıfır gerek ikinci el araç piyasasını olumsuz yönde etkileyecek olup araç fiyatlarının sene sonu artma beklentisi olan Euro ve Dolar kurları ile artış durumuna geçeceğini bekleyebiliriz.
İlave olarak Türkiye Otomotiv Sektörü bu yıl sadece pandemi ve çip krizleriyle mücadele etmekle kalmadı. Salgın sebebi ile fırlayan navlun ve hammadde fiyatları, lojistik ve tedarik gibi birçok problem ile uğraşıyor.
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) başkanı Haydar Yenigün, şuan da her taraftan, her türlü belirsizliğin önümüze düştüğü bir ortamı yönettiklerini belirterek ‘Artık bir sonraki aşamada ne olacağını düşünerek hazırlıklarımızı yapıyoruz ve işin enteresan tarafı bunlar oluyor da… Küresel tedarik zincirinde öyle enteresan konular var ki… Bir tanesi , mikroçip darboğazı pandeminin sonuçları olarak önümüze düştü. Tam olarak kimsenin ne olduğunu anlayamadığı bir süreçti bu. Hammadde artışları da çok ciddi bir şekilde elimizi kolumuzu bağlayan bir durum. Konteyner konusu gerçekten üniversitelerde tez çalışması yapılabilecek detayda enteresan içeriğe sahip, Ama bunların üzerine yenileri de var.’ Diye konuştu.