Pandemi döneminde gelişmekte olan Türkiye yaptığı yatırımlarla Savunma Sanayisi'nde ön plana çıktı. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından yapılan açıklamaya göre 2022'ye damga vuracak projelerde yaşanacak kritik gelişmelerle Türk askeri daha da güçlenecek. Türk savunma sanayinin gururu yerli İHA ve SİHA'ların çeşitliliği ve sayısı arttırılacağı haberi de duyuruldu.

06886e57-6e25-409b-9e92-ba53b3e8abc4-1

Türkiye'nin teknoloji yarışındaki yeri ve yol haritasına dair açıklama yapan Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'yi sanayi, teknoloji ve savunma alanında dünyada global bir üs haline getirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu sözler Türkiye’nin hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor. Ayrıca Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin "Milli Teknoloji Güçlü Sanayi" hedefini gerçekleştirmesindeki yol haritasında gençlerin en önemli rol oynadığını işaret etti. Varank’ın bu sözlerine karşın gençlerin kendilerini daha fazla geliştirerek Türkiye’yi olması gereken konuma getireceğini inanıyor. Büyük rol düşen genç nesillere olabildiğince teknoloji alanında kendilerini daha fazla geliştirmeleri konusunda tavsiyelerinde bulundu.

Türkiye dünya ülkelerine kıyasla kısa sürede imkansız projeler gerçekleştirerek dünya teknolojisinde kendini ön plana çıkarmış oldu. İHA/SİHA , Altay, Milli Muharip Uçağı, Atak gibi projeler en bilinen örnekleridir.  Güçlü Türkiye’nin Savunma sanayisinde yapmış olduğu bu projeler milli teknolojiler ve yerli imkânlarla savunma sanayisinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye indiriyor. İlk olarak yerli taarruz helikopteri Atak'ın geliştirilmiş modeli Atak 2 prototipi 2022 başlarında ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Altay Ana Muharebe Tankının seri üretiminde kullanılacak güç grubunun tedarikinde süreç işlerken motorun 2022 başında entegre olarak çalıştırılması planlanıyor. Dünyanın seçkin orduları arasında yer alan ve özellikle geliştirdiği İHA/SİHA teknolojisiyle göz kamaştıran Baykar ve ekibi ve diğer savunma sanayi firmaları ile TSK öncülüğünde önemli çalışmalarında kendini dünyaya kanıtladı. Geçtiğimiz sene 13. sırada yer alan TSK, 2021 yılının en güçlü 11. ordusu unvanını da almış oldu.

Türkiye’ye baktığımız zaman yapılan projeler ile dünyadaki hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz. Bu projelerin başyapıtı gençlerin önünü açan Selçuk Bayraktar ve ekibine büyük işler düştüğü görülmekte. Gençlerinde bu alandaki yeteneklerini kanıtlayacağı ortam olan TEKNOFEST yarışmaları Türkiye’nin geleceği ve gençleri için umut verici olmakta. Bu projelerin gerçekleşmesindeki en büyük rolü alan mühendis, teknisyen vb. alanlarında çalışan ülkemizin gurur kaynaklarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

fd63a039-d0c3-489e-b97b-9eb60054f2cb