Miraç ya da Mirac İslamiyet'te peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesi vakasıdır. Arapçada kelime olarak yükseğe çıkma anlamına gelir ve merdiven anlamına gelen uruc kökünden gelmektedir Bu özel geceyi her müslüman ibadetler ile geçirir. Miraç kandilinde en önemli ibadetlerden biride miraç kandili namazıdır.

Mirac gecesinin sabahı oruçlu olunmalı, bolca seyyüdül istiğfar çekilmelidir. Ayrıca Miraç Kandili'nde Hacet Namazı kılınabilir. Nafile namazlardan ise Tahiyyetü’l-Mescid Namazı, Abdest ve Gusulden Sonra Kılınan Namaz, Duha Namazı (Kuşluk Namazı), Teheccüd Namazı, Mir’ac Gecesi Namazı, Tesbih Namazı, Tevbe Namazı ve kaza namazı kılınmalıdır. Şimdi tüm bu namazların nasıl kılındığını ayrıntıları ile inceleyelim...

Vatandaşlar manevi atmosferin hakim olacağı Miraç Kandilini Kur'an okuyarak, dualar ederek, namazlar kılarak geçirecekler. Miraç Kandilinde kılınması gereken namazlar hangileridir?

Receb Ayı'nın 1. Günü Üç Ayların Başlangıcıdır ve 13 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir.
Receb Ayının 6. Günü Regaib Kandili'dir ve 18 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir.
Receb Ayının 26. Günü Miraç Kandili'dir ve 10 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir.
2021 Yılı Receb Ayı 13 Mart 2021 tarihinde sona erecek.
2021 Yılı Şaban Ayı 14 Mart 2021 tarihinde başlayacak ve 12 Nisan 2021 tarihinde sona erecek.
Şaban Ayı'nın 14. Günü Berat Kandili'dir ve 27 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir.
2021 Yılı Ramazan Ayı 13 Nisan 2021 tarihinde başlayacak.
Ramazan Ayı'nın 26. Günü Kadir Gecesi'dir ve 8 Mayıs 2021 tarihinde denk gelmektedir.
2021 Yılı Ramazan Ayı 12 Mayıs 2021 tarihinde Arefe Günü sona erecek.

Receb'i şerifin 27.ci gecesi yani bu gece Miraç kandilidir.Bu gece yatsı namazından sonra 12 rek'at hacet namazı kılınır.Her rek'atte bir Fatiha ve 10 ihlas'ı şerif okunur.Bu namaz 100 rek'at te kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi,rıza'i şerifin için niyet eyledim namaza.Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrarını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın sevgili Habibin Rasülü Zişan Efendimiz hürmetine ben aciz kulunu aff-ı ilahine,feyz-i ilahine ve rıza-i ilahine mazhar eyle."Allahü Ekber...

HACET NAMAZI

Hacet Namazı, iki, dört ya da on iki rekât şeklinde kılınabilir. Efendimiz’in (s.a.s) rivayetine göre ilk rekâtta Fatiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtlarda Fatiha’dan sonra sırasıyla birer defa İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur. Hacet namazı bitince Allah’a hamd ve sena, Resûlullah’a salat ve selamdan sonra, peygamberlerin duaları da eklenerek bir hacet duası okunması sünnet. Çeşitli hacet duaları olduğu için herhangi bir tanesi tercih edilebilir. Hacet duasını okuduktan sonra Allah’tan ihtiyacın giderilmesi için dilekte bulunulur. Dualar okunurken, çekilen acının tesiriyle tamamen Cenâb-ı Hakk’a yönelip, ıztırar haliyle yakarmak gerekir.

Hacet namazının ne zaman, nasıl kılınacağı ve ne okunacağı hususunda insan,ruh haline göre hareket edebilir. Öyle ki bazı sıkıntılar ve istekler anlık olabilir.

Genelde perşembeyi Cumaya bağlayan gece Hacet Namazı kılmanın daha evla olduğu belirtilmektedir. Hacet Namazı bir haksızlığa uğrandığında, bir eşya kaybolduğunda, merak edilen bir kimseden haber alınmadığında bu namaz kılınıp dua edilebilir. Eğer geniş zamana yayılan bir dert veya arzu varsa Yatsı veya teheccüt namazından sonra hacet namazı kılınır. Bilhassa ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılardan ve İslâm âleminin maruz kaldığı mağlubiyet ve zilletten kurtulması, hak ve hakikatin dünyaya hâkim olması için kılınacak hacet namazlarının ise 40 gün veya daha fazla bir süreye yayılması gerekir.

Hacet Namazına niyet edilir. Namazda asagidaki âyetler okunur:

1. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + 3 Âyetel Kürsî

2. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

2. Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü +salli +barik

3. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

4. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü + Allahümme salli + Allahümme bârik +Rabbenâ duaları.

Namazdan sonra dua edilir ve hacet ne ise Allah'tan o istenir.

Hâcet duası

Allahümme innî es'elüke tevfîka ehli'l-hüdâ ve a'mâle ehli'l-yakîni ve münâsahate ehli't-tevbeti ve azme ehli's-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebe ehli'r-rağbeti ve teabbüde ehli'l-verâi ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfük. Allahümme innî es'elüke mehâfeten tahcizünî an ma'siyetike hattâ a'mele bi-tâatike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ ünasıhake bi't-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlisa leke'n-nasihate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi'l-ümûri ve husne zannin bik. Sübhâne Hâlikı'n-nûr...

Meâli

Allah'ım! Senden hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ciddiyetini, senin rızâna rağbet gösterenlerin talebini, takvâ ehlinin ibâdetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, senden hakkıyle korkayım. Allah'ım! Senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan men'etsin, tâ ki sana itâat ile öyle amel edeyim ki onunla senin rızâna ereyim, senden korkarak samimiyetle sana döneyim, sırf senin sevgini kazanmak için hâlis nasihat edeyim, her işte sana güvenip sana dayanayım sana güzel zan besliyeyim... Nûrun yaratıcısı olan Allah, her türlü nekâis ve kusurlardan münezzehtir...

Nafile Namazıları müstahab ve mendub namazlar olup Yüce Allah’a manevi yönden yakınlığa sebep olurlar ve her nafile namazın kendine özgü sevapları vardır.

NAFİLE NAMAZLAR (tatavvu namazı)

Tahiyyetü’l-Mescid

Bu bir müstehab namazdır. Bu namaz herhangi bir mescide ya da camiye ilk defa girildiğinde kılınan bir namazdır. Allah’a şükür için kılınır. Girilen mescide ve ya camiye yani ibadethaneye ilk girildiğinde oturmadan kılınmalıdır. Oturup kalktıktan sonra da kılınabilir fakat oturmadan kılınması daha faziletlidir. Böyle bir durumda veye kılınamayacağı bir durum olduğunda ”Sübhanellahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” denilmelidir. Aynı zamanda girilen ortamda başka bir namaz kılmak ve ya imama uymak niyeti ile giriliyorsa da yine Tahiyyetül Mescid namazı kılınmış olunur.

Abdest ve Gusulden Sonra Kılınan Namaz

Abdest ve ya gusul alındıktan sonra eğer vakit varsa, ıslaklık kuruyacak kadar vakit geçmeden kılınan iki rekatlık namaz da dinimizce mendubtur. Alınan abdeste ve ya gusule şükretmek, Allah’a teşekkür etmek için kılınır. Abdestten sonra kılınan herhangi bir farz ve ya sünnet namaz da aynı şekilde şükür namazı yerine geçer.

Duha Namazı (Kuşluk Namazı)

Güneş doğup biraz yükseldikten sonra 2, 4, 8 ve ya 12 rekat olarak kılınır. Mendub bir namazdır. Aynı zamanda Peygamber Efendimiz (s.a.v) daimi olarak kıldığı bir namazdır. En faziletli hali 8 rekat olarak kılındığı zamandır. Bu namaz kuşluk vaktinde yani yaklaşık olarak imsak vaktinden 4-5 saat sonra kılınan bir namazdır. (Bu süre imsak saatine göre değişebilir)

Teheccüd Namazı

Yatsı namazını kıldıktan sonra daha uyumadan ve ya uyuduktan sonra sabaha varmadan kılınan namaza Teheccüd Namazı denir. 2’şer rekat olarak 2, 4, 6, 8, rekat olarak kılınabilir. Salat-ı Leyn yani gece namazı demektir. Eğer bir miktar uyuduktan sonra kılınırsa Teheccüd adını alır. Uyuyup tekrar uyanarak gecenin 4te 3ünde herhangi bir zamanda kılınması daha hayırlı ve faziletlidir. Çünkü gece uykusu en tatlı uykulardandır ve o vakitteki uykuyu bırakıp namaz kılmak daha hayırlıdır. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) bırakmadan devam ettiği bir namazdır. Kılamayacağı zamanlarda oturarak kılardı.

Mir’ac Gecesi Namazı

Miraç Kandili gecesinde 12 rekat olarak nafile namaz kılmak uygun görülmüştür. 2’şer rekat olarak kılınan bir namazdır. Her rekatta Fatiha suresi ve bir sure okunarak kılınır. Sonra 100 defa ” Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” denmeli daha sonrada 100 defa istiğfar edilmeli ve 100 defa Salat-ı Selam getirmek gerekir.

Tesbih Namazı

Tespih Namazının her rekatında 75 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” diye tekbir alınan 4 rekatlı bir namazdır.

Niyet edilip namaza başlanır ve ”Allahu ekber!! diye namaza başlanır. Subhaneke okunur ve arkasından 15 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur. Sonra euzu besmele çekilerek Fatiha ile bir sure daha okunur. Arkasından tekrar 10 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur sonra rukuya varılıp rtuku tesbihlerinden sonra 10 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” çekilip rukudan kalkılır. Bu kıyam halinde 10 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur. ondan sonra secdeye varılıp secde tesbihleri yapıldıktan sonra yine 10 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur. Secdeden tekbir ile kalkılıp yine 10 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur. İkinci secdeye yine tekbir ile varılıp secde tesbihleri yapıldıktan sonra yine 10 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur. Böylece namaz tekbirlerinden fazla olarak alınan tekbirlerin toplamı 75 olur.

Bu birinci rekattan sonra ikinci rekata kalkılır ve yine önce 15 defa ”Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” okunur. Sonra birinci rekatta yapıldığı şekilde yapılarak kade (son oturuş) yapılır. Tahiyyat ve salavatlar okunur.Ve selam verilir. Her iki rekatta yapılan bu tesbihlerin toplamı 150 olur. Bundan sonra aynı şekilde 2 rekat daha kılınır. Böylece 4 rekatta yapılan toplam tesbihlerin sayısı 300 olur. Eğer bu namazlarda yanılma olursa yapılan sehiv secdelerinde bu tesbihler okunmaz. Tespih Namazı her isteniliği günde veya gece de kılınabilir. 

Tevbe Namazı

Tevbe namazı sakin bir yerde 2 rekat olarak kılınıp af dilemek için olan bir nafile namazdır ve mendubtur. 

KAZA NAMAZI

Sabah namazının kazası: 2 rekat farzı kılınır.

Öğle namazının kazası: 4 rekat farzı kılınır.

İkindi namazının kazası: 4 rekat farzı kılınır.

Akşam namazının kazası: 3 rekat farzı kılınır.

Yatsı namazının kazası: 4 rekat farzı kılınır.

Vitir namazının kazası: 3 rekat aynen kılınır.

Editör: TE Bilişim