Kadınlar, Mütareke Meydanı’nda Mudanya Bandosu’nun şarkılarıyla eşit ve özgür bir dünya için dayanışmayı yeşertti. Kadın akademisyenler, siyasetçi, gazeteci, yazar ve şairler bir araya gelerek yerel yönetimlerin ve siyasi organizasyonların kadın haklarına ilişkin göz önünde bulundurması gereken konuları, kadın temsiliyetini, kadınların yaşadığı sorunları üç gün boyunca süren ekinlikte masaya yatırdı. Etkinlikler kapsamında Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Müjde Kaya ile Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Aybüke Çakırel Şenzek İstanbul Sözleşmesi'ni konuştu, kadınların haklarına dair bilgiler verdi. Gazeteci Yazarlar Mine Söğüt, Ayşen Şahin ve Ebru Pektaş ise kültür sanat dünyasında kadının yerini anlattı. CHP Bursa İl Kadın Kolları ile Mudanya, Nilüfer, Osmangazi ilçe kadın kolları üyelerinin sahneye taşıdığı “Kadının Sesi” isimli oyunu sahneledi. Gazeteciler Banu Demirağ, Kübra Ulutaş, Hazal Ocak ve Tuğba Özer “Medyada Kadın ve Eşitlikçi Dil” üzerine deneyimlerini paylaştı. Söyleşinin ardından Filmmor Kadın Kooperatifi’nin belgeseli İsyan-ı Nisvan’ın gösterime sunuldu.

8-5

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

Kadınlar tarafından hazırlanan sonuç bildirgesi, Mudanya Belediyesi avukatlarından Damla Güven tarafından okundu. İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yapan Güven, “Geçtiğimiz yıl ülkemizin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından kadın haklarının temin edilmesine ilişkin güvensizliğin daha da arttığına şahit olduk. Kadınların mevcut ataerkil düzende küresel ve ulusal ölçekte maruz kaldığı eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddet, neoliberalizmin beraberinde getirdiği güvencesizlikle birleşirken, son yıllarda Covid-19 pandemisinin bakım emeğinde iş gücü bölümü, cinsiyete dayalı ücret farkı ve üretken emeğe kadınların dahiliyeti gibi alanlarda olumsuz etkileri oldu. Yerel yönetimler, gündelik yaşamlarımızı doğrudan etkileyen politikaların oluşturulmasında önemli kurumlardır. Kadınların, erkeklerin, LGBTİ bireylerin, çocukların, engellilerin, yaşlıların, göçmenlerin kenti deneyimleme süreçleri birçok nedenden dolayı farklılık gösterir. Bu çalışmalar, o kentte yaşayan herkesin gereksinim ve talepleri dikkate alınarak oluşturulmalıdır. 3 gün boyunca Mudanya Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğimiz bizlere yerel yönetimlerde kadın temsili ve yerel demokrasinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Mudanya Belediyesi de kadınların güçlendirilmesi sürecinde elini taşın altına koyarak kadınların toplumsal hayata katılımını ve ekonomik özgürlüklerini elde etmelerini sağlamak üzere kooperatifleşme, e-ticaret ve kadın hakları eğitimleri veriyor. Belediyeye bağlı kreşler ve sosyal tesislerle kadınların gündelik yaşamlarını kolaylaştıracak faaliyetler yürütürken, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde açılan atölyelerle kadınların meslek kurslarına katılımını teşvik ediyor.

1-25

Bütün bu icraatlarıyla kadınların güçlenmesine bağlılığını gösteren Mudanya Belediyesi ve Mudanya Kent Konseyi, 8 Mart’ta yine bu amaçla ülkemizde kadın haklarının durumunu ve kadınların yaşadığı sorunları farklı başlıklar altında masaya yatıran bir etkinlik düzenledi.

2-25

Mudanya Belediyesi etkinliğin bu sonuç bildirgesiyle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda gereken adımları atmaya devam etmeyi, kadınların güvende hissedeceği adil, eşit, toplumsal alanları tasarlamayı, kadının kent ekonomisinde ve sosyal hayatta varlığını artıracak projeler oluşturmayı temin etmektedir” ifadelerini kullandı.

7-3

6-5

4-17

3-23

10-1

9-2

Editör: Özge Şimşirli