Türkiye dahil toplam 23 NATO müttefikinin finansal taahhütleri sonucunda kurulan ve 11-12 Temmuz 2023 Vilnius Zirvesi’nde kamuoyuna duyurulan “NATO İnovasyon Fonu” yatırım faaliyetlerine başlıyor. İttifakın bir milyar vatandaşının güvenliğini korumaya hizmet edecek ve teknolojilere finansman sağlayacak 1 milyar avro büyüklüğündeki fon; dünyanın ilk çok uluslu girişim sermayesi fonu ve aynı zamanda Avrupa’nın en büyük derin teknoloji fonu. 

photo_5917855302391283867_y

NATO İnovasyon Fonu; müttefiklerin inovasyon ekosistemlerinin güçlendirilmesinde, derin teknolojiler alanındaki finansman ihtiyacının karşılanmasında ve geliştirilen teknolojilerin müttefiklerin kullanımına sunulmasında etkin rol oynayacak.

GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARINA YATIRIM
NATO İnovasyon Fonu, ittifakın güvenliğinde kritik öneme haiz yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik, otonom ve robotik sistemler, kuantum, biyoteknoloji, yeni malzemeler ve ileri imalat, enerji ve uzay alanlarında kritik teknolojileri geliştiren start-up’lara ve bu teknolojileri destekleyen girişim sermayesi fonlarına yatırım yapacak.

photo_5917855302391283868_y

FONUN 6’NCI BÜYÜK ORTAĞI
Türkiye adına NATO İnovasyon Fonu’na 15 yıl boyunca yaklaşık 45 milyon avro finansman sağlayacak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; 23 ülke içerisinde fonun altıncı büyük ortağı. Ayrıca fonun performansının ve yatırımlarının izlenmesinden sorumlu ve ülkemizdeki yatırım fırsatlarının fona sunulmasına da katkıda bulunacak.

ANDREA TRAVERSONE’DEN TÜRKİYE’YE ZİYARET
Bu kapsamda, NATO İnovasyon Fonu Yönetici Ortağı (Managing Partner) Andrea Traversone Türkiye’deki yatırım fırsatlarını değerlendirmek, derin teknolojiler alanındaki girişimler ve bu alana finansman sağlayan girişim sermayesi fonları ile görüşmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde 24-27 Ekim tarihlerinde İstanbul ve Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

photo_5917855302391283866_y

START-UP’LAR İLE BULUŞMA
Ziyaret programı kapsamında Türkiye’nin start-up ekosistemi tanıtıldı, derin teknoloji girişim sermayesi fonları ve start-up’lar ile toplantılar düzenlendi. 25 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en önemli teknoloji girişimciliği etkinliklerinden birisi olan “Webrazzi Zirvesi”nde NATO İnovasyon Fonuna özel bir oturum düzenlendi ve NATO İnovasyon Fonu Yönetici Ortağı Andrea Traversone ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Dorman tarafından fona ilişkin bilgiler verildi. 

photo_5918016900535795224_y

BAKAN KACIR: “TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUM”
Webrazzi Zirvesi marjında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, NATO İnovasyon Fonu yetkililerini kabulünde, “Ülkemiz son yirmi yılda teknoloji girişimciliği alanında büyük bir ilerleme kaydetti, derin teknoloji start-up’larımız ittifakın güvenliği açısından kritik ürün ve teknolojileri geliştirebilecek yetkinlikte. NATO İnovasyon Fonu yetkililerini hem doğrudan start-up’larımıza hem de girişim sermayesi fonlarımız aracılığıyla Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum.” dedi.

photo_5918016900535795223_y

ODTÜ TEKNOKENT’E ZİYARET
İstanbul programı kapsamında Türkiye Kalkınma Fonu’nun ev sahipliğinde derin teknoloji fonları ve şirketlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Programın Ankara ayağında, ODTÜ Teknokent ziyaret edildi ve ODTÜ Teknokent tarafından şirketlere sağlanan desteklere, Türkiye Kalkınma Fonu ve ODTÜ Teknokent ortaklığıyla kurulan INVEST 101 Girişim Sermayesi Yatırım Fonuna ilişkin bilgi verildi. Ayrıca, derin teknoloji start-up’ları tarafından fon ekibine yatırım sunumları da yapıldı.


ANDREA TRAVERSONE: “BİRÇOK ŞİRKET VE YATIRIMCIYLA BİR ARAYA GELDİM”
Türkiye ziyaretine ilişkin olarak NATO İnovasyon Fonu Yönetici Ortağı Andrea Traversone, “Türkiye NATO İnovasyon Fonu için önemli bir ortak. Son ziyaretimde gelişen Türk DSR (Savunma, Güvenlik ve Dayanıklılık) teknoloji ekosistemindeki birçok şirket ve yatırımcıyla bir araya geldim. Türkiye’de önceki dönemlerde başarılı yatırımlar gerçekleştirdim ve fonun bu büyüyen pazardaki potansiyel yatırımlarını desteklemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.” değerlendirmelerinde bulundu. 

EBRU DORMAN: “KATALİZÖR GÖREVİ GÖRECEK”
NATO İnovasyon Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Dorman ise, “Güçlü STEM yeteneğimiz ve Ar-Ge faaliyetlerimiz göz önüne alındığında, Türkiye'nin derin teknoloji inovasyonunun uluslararası alanda etki yaratması için büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. NATO İnovasyon Fonunun Türk ekosistemindeki iş birliklerinin Türkiye'deki derin teknoloji yatırımı ve girişimcilik ortamını beslemek için katalizör görevi görecek olması heyecan verici." ifadelerini kullandı.

NATO İnovasyon Fonu yetkililerinin düzenli aralıklarla Türkiye’yi ziyaret etmesi ve derin teknoloji alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmesi öngörülüyor.
 

Editör: Özge Şimşirli