Bursa’da mutlaka görülmesi gereken popüler yerler
Kültür gezileri yapmak için en ideal yerlerden bir tanesi olan Bursa Dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinden sayısız turisti ağırlıyor. Bursa'ya geldiğiniz zaman popüler yerleri gezmek istiyorsanız, bu listemizden yararlanabilirsiniz. İşte ülkemizin en turistik şehirlerinden biri olan Bursa'da gezilecek yerler ve detayları...
1. Osmangazi - Tophane Saat Kulesi
Tophane Saat Kulesi, Tophane parkı içerisinde bulunur. Buradan Bursa'nın panoramik manzarası görülebilir. Güney kısmında girişi bulunur ve 89 basamaklı ahşap merdivenle çıkılır. Ayrıca giriş ücretsizdir. Özellikle Osmanlı mimarisini merak edenler burayı ziyaret edebilir. Önünden toplu taşıma araçları geçer. Bu sebeple buraya kolayca ulaşabilme şansınız vardır.
2. Uludağ Kayak Merkezi
Uludağ Kayak Merkezi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendisine çeker. Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezidir. Bursa merkezden yarım saatlik bir mesafede yer alır. Türkiye'de kış turizminin nabzını tutan Uludağ Kayak Merkezi, çok sayıda festival ve organizasyona da ev sahipliği yapar. Şehre gelmişken buraya uğramadan dönmeyin deriz.
3. Mudanya - Tirilye
Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesinde bulunan bir mahalledir. Zeytinbağı adıyla da bilinen Tirilye'ye Mudanya'dan kalkan otobüslerle ulaşabilme şansınız vardır. Buranın zeytinleri çok ünlüdür. Rengarenk sokakları ve çiçeklerle bezeli evleri vardır. Özellikle hafta sonu kaçamakları için burası uygun bir yer olabilir.
4. İznik - Su Altı Bazilikası
İznik Gölü, Türkiye'nin beşinci büyük gölüdür. Bu bazilika İznik Gölü'nün kıyıdan yaklaşık 20 metre açığındadır. Su seviyesinin 2 metre altında kalıntılar bulunmaktadır. Özellikle tarihe ilgisi olup doğayı sevenler burayı mutlaka ziyaret etmelidir.
5. Nilüfer - Gölyazı
Gölyazı, Uluabat Gölü üzerinde yüzermiş gibi duran küçük bir yarımadadır. Burası balıkçı köyüdür ve Bursa'nın en zengin antik yerleşim yerlerindendir. Gölyazı'nın antik adı ise; ' Apollonia ad Rhyndacum' olarak bilinir. Apollonia eski çağların ışık tanrısı imiş. Rhyndacum da Apolyont (Uluabat) gölünü besleyen Rhyndacus denilen ırmaktan ismini almıştır. Rumlarla Türklerin ortak tarihi açısından bu yer önemli özelliklere sahiptir. Burada şimdilerde Selanik'ten göç edenler yaşamaktadır.
6. Uzun Çarşı
Bursa'nın en hareketli çarşısıdır. İsmi 15. yüzyıla kadar 'Kapalı Çarşı' olarak biliniyordu. Daha sonra ismi 'Uzun Çarşı' olarak değiştirilmiştir. Geçmişte burada tuhafiye ve kumaşçılar yoğun olarak varmış. Ancak şimdilerde daha çok hazır giyim esnafı faaliyet göstermektedir.
7. Suuçtu Şelalesi
Suuçtu Şelalesi, bir fay hattının çökmesi sonucu oluşmuştur. Buradaki su, 38 metre yükseklikten dökülmektedir. Etrafını saran kayın ağaçları sayesinde serin bir havaya sahiptir. Özellikle yaz ve ilkbahar aylarında gezmek için uygun olabilir. Piknik yapmayı seviyorsanız, bu rotayı da gezi listenize ekleyebilirsiniz.
8. Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü, zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği köprüdür. Günümüzde burada 31 adet dükkân vardır. Ancak bu dükkânların neredeyse yarısı boştur. Gökdere üzerine 1442 yılında inşa edilmiştir. Bursa'nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan köprü, 600 yıllık tarihi geçmişe sahiptir.
9. Osmangazi - Ulu Camii
Ulu Camii, Yıldırım Bayezid zamanında yapılmıştır. Çok kubbeli anıtsal yapıların ilki olan cami, Orhan Gazi Parkı'nın bulunduğu geniş bir alana inşa edilmiştir. Şehrin tarihi sembollerinden sadece bir tanesidir.
10. Teleferik
Bursa Teleferik, şehrin modern simgeleri arasındadır. Türkiye'nin ilk teleferiğidir ve 1963 yılında hizmete girmiştir. Teleferiğin toplamda 4 durağı vardır: Teferrüç, Kadıyayla, Sarıalan, 2.Bölge Oteller. Özellikle Sarıalan istasyonu yazın kamp yapmak isteyenler için uygun bir yer olabilir.
11. Koza Han
Koza Han, Osmanlı'dan kalan miraslar arasında bulunur. Bu yüzden tarihin derin dokularını hissedebileceğiniz alanlardan bir tanesidir. Geçmişten bugüne kadar pek çok turisti ağırlayan Koza Han, iki katlıdır. Burada ipek kumaş satan mağazalar bulunmaktadır.
12. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, tasarım tarihinin değerli ve anlamlı ürünlerini sergiler. Yani Anadolu'daki binlerce yıllık arabaların bulunduğu müzedir. Özellikle motorlu araçlarda zaman tüneline girmek isteyenler için burası alternatif olabilir. Giriş ücretsizdir ve buraya ulaşmak için araba kullanmanızda fayda vardır. Çünkü yolu yokuşludur ve yürüyerek gitmeniz yorucu olabilir.
13. Osmangazi - Hüdavendigar Kent Parkı
Hüdavendigar Kent Parkı, ailecek gidilebilecek yerlerden bir tanesidir. Burası Bursa'nın en büyük kent parkıdır. Hüdavendigar Kent Parkı'nın ortasından geçen Nilüfer Deresi'nde kano yarışları yapılmaktadır. Park içerisinde çocuk oyun alanları da bulunmaktadır.
14. İnegöl - Oylat Mağarası
Oylat Mağarası, İnegöl ilçesinde bulunur. Turistik bir mağara olan Oylat, fosil oluşumludur. İçerisi serin ve nemlidir. Bu nedenle yaz aylarında gitmeniz önerilir. Bazı yerlerinde tavan genişliği çok yüksektir ve buralarda size yarasalar eşlik edebilir. Özellikle doğa severlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden.
15. Osmangazi - Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, dünyanın en büyük panoramik görüntülere sahip sanat yeridir. Bu müze, şehrin fetihten Müslüman bir Osmanlı kentine dönüşümünü yaşatır. 1 Kasım 2018 tarihinde ziyarete açılmıştır. O zamandan beri turistlerin uğrak noktası olmayı başarabilmiştir. Ancak giriş ücretlidir.
16. Yıldırım - Yeşil Camii
Yeşil Camii ile Yeşil Türbe karşılıklıdır. Özellikle içerisinin mimarisi oldukça muhteşemdir. Ters T planlı camilerdendir. Bursa'nın ve Türkiye'nin tarihsel yapıları arasında bulunur. Caminin büyük bölümü çini ile kaplıdır. Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerini görmek isteyenler için burası uygun bir yer olabilir.
17. Osmangazi - Karagöz Müzesi
Karagöz Müzesi, Osmangazi ilçesinde bulunur. Buraya özellikle çocuklarınızla gelebilirsiniz. Giriş ücretsizdir ve müzede farklı ülkelere ait kuklaları da görebilirsiniz. Bu müze, UNESCO Somut Olmayan Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. En alt katında Karagöz ve Hacivat'ı seyretmek için tiyatro salonu bulunmaktadır.