İklim değişikliği, bildiğimiz şekliyle dünyadaki yaşamı dönüştürme yolunda ilerliyor. Büyük bir araştırmaya göre küresel ısınma önemli ölçüde yavaşlatılmadığı sürece, milyarlarca insan ve diğer canlılar artık yeni normale uyum sağlayamayacakları noktalara ulaşacak. Son günlerde oldukça dikkat çeken küresel ısınma ve doğal afetlerin derecesi ve sayısı her geçen gün artmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden birkaçı ise Karbondioksittir ve petrol türevli plastik atıklardır.
Birleşmiş Milletler raporuna göre, ülkeler fosil yakıtlardan daha hızlı kurtulamazlar ise küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefinin on yılın sonunda büyük olasılıkla ulaşılamayacakları konusunda uyardı.
Agence France-Presse ( Fransız Haber Ajansı) — Getty Images (Amerikan Stok Fotoğrafçılık Ajansı) yeni ve önemli bir bilimsel rapor yayınladılar. Rapora göre ülkelerin küresel ısınmayı nasıl sınırlayabileceğine dair bir yol haritası sunuluyor. Ancak hata payının yok denecek kadar az olduğu konusunda şiddetle uyarıyor. İklim değişikliğiyle ilgili yayınlanan yeni rapora göre, ülkelerin aşırı ısınmış bir gezegende tehlikeli bir geleceği önleme umudunu sürdürmek için fosil yakıtlardan çok daha hızlı uzaklaşmaları gerekiyor, ancak düşen temizlik maliyetleri nedeniyle bir miktar ilerleme kaydettiler.
Birleşmiş Milletler tarafından bir araya getirilen uzmanlardan oluşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin raporu, ülkeler önümüzdeki bir kaç yıl içinde kömür, petrol ve doğalgazdan kaynaklanan emisyonlarını azaltma çabalarını hızlandırmadıkça bir çözüme ulaşılamayacak. Bilim adamlarının, kötüleşen sel, kuraklık, orman yangınları ve ekosistem çöküşü dahil olmak üzere küresel ısınmanın tehlikelerinin önemli ölçüde büyüdüğünü ifade etti. İnsanlar, fazla enerji için fosil yakıtları yakarak, 19. yüzyıldan beri gezegeni zaten ortalama 1,1 santigrat derece ısıtmışlardır.
IPCC Başkanı Hoesung Lee, raporun insanlığın “bir yol ayrımında” olduğunu gösterdiğini, ancak küresel ısınmayı sınırlamak için gereken araçlar ve bilgi birikiminin mevcut olduğunu söyledi.
Lee, “Birçok ülkede alınan iklim eylemleri beni cesaretlendiriyor.” sözlerini kullandı. Ayrıca Lee “Etkinliği kanıtlanmış politikalar, düzenlemeler ve piyasa araçları var. Bunlar büyütülür, daha geniş ve adil bir şekilde uygulanırsa, derin emisyon azaltımlarını destekleyebilir ve yeniliği teşvik edebilirler” ifadelerini kullandı.
Göz korkutucu rapora göre, ısınmayı sadece 1,5 santigrat derece tutmak, ulusların 2030 yılına kadar gezegen ısınma emisyonlarını kabaca yüzde 43 oranında azaltmalarını ve 2050'lerin başında atmosfere karbondioksit eklemeyi tamamen bırakmalarını gerektirecek. Buna karşılık, hükümetlerin mevcut politikalarının küresel emisyonları bu on yılda yalnızca birkaç yüzde puanı azaltması bekleniyor. Geçen yıl, dünya çapında fosil yakıt emisyonları, korona virüs pandemisinin bir sonucu olarak kısa bir düşüşün ardından rekor seviyelere yakın bir seviyeye yükseldi.
Ülkemizin de yakın zaman içerisinde yaşadığı küresel ısınma birçok ilde etkisini göstermişti. Bu konu hakkında örnek projeler üreten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, en son açıklamasında Bursa'nın kendi döneminde yapılan çalışmalar neticesinde 2050'ye kadar su sorunu olmadığınıifade etti. Bu tarz projelerin uluslararası alanda sayılarının artması sonucunda önemli oranda doğal afetleri ve küresel ısınmayı azaltacaktır.